2011 m. balandžio 29 d., penktadienis

Šventinė oratorystė arba kaip parengti prakalbą

Jūs turbūt žinote, kas toks yra dzenbudizmas? Tai –budizmo kryptis, kur labai vertinami vienuoliai, sugebantys žaibiškai atsakyti į netikėtą klausimą. Rimtai pagalvoti laiko jiems neduodama. Suklydai – gauni bambuko lazda per galvą. Šventinės prakalbos –dar rimtesnis dalykas. Nesuklysiu sakydama,nemažai daliai žmonių tai yra pragaras. Prisiminkime klasikinę komedijos „Bynas“ situaciją, kai ponui Bynui reikia ekspromtu papasakoti susirinkusiems meno gerbėjams apie paveikslą, apie kurį jis ničnieko nenutuokia.
Pradėkime nuo atvejo, kai pasiruošti šventei prakalbai nebuvo kada ir jūsų niekas neįspėjo apie tai t.y. šventės metu visiems trumpam nustojus valgyti ir gerti, jūsų draugas garsiai sako: „Na, o ką pasakys mūsų… (ir pasako jūsų vardą)“.Jei mėginsite iš karto ką nors pasakyti, jūsų gali tiesiog neišgirsti. Todėl pradėkite daryti tai, kas suteiktų jums papildomų sekundžių: išeikite į matomesnę vietą (taip, į pačius liūto nasrus),pasitaisykite plaukus, paimkite į rankas taurę, paprašykite pripilti šampano… Žmonės supras, kad ruošiatės kažką pasakyti. Jums reikalinga pauzė. Per kelias akimirkas apžvelkite susirinkusius. Nebijokite pažiūrėti į akis tiems, kurie stebi jus. Raskite tarp susirinkusiųjų tuos, kurie yra jums simpatiški ar tiesiog draugai. Tokiems galite nusišypsoti ar linktelėti. Aukštesnis psichologinis pilotažas: pastebėję ką nors nutaisiusį graudžią veido išraišką, drąsiai jį pamėgdžiokite. Bet nepiktai – po grimasos geraširdiškai jam nusišypsokite. Greitai paprastu sakiniu suformuluokite tai, dėl ko jus pristatė. Tik nepradėkite ilgai ir nuobodžiai vardinti, kodėl čia susirinko, kas, kada ir kam padarė gerų dalykų, dar ima visiems dėkoti… Viską paverskime paprasta fraze: „Na, štai ir Naujieji“ (Naujųjų proga), „štai ir apsigyniau“ (disertacijos proga), „pagaliau jūs susituokėt“ (per vestuves). Ir prisiminkite amžinai paklausią frazę: „aš jus myliu“. Daugeliui žmonių patiks jau vien tai, kad netempiate gumos ir pasakote esmę. Po to tiesiog pakelkite taurę. Galite sušukti „Valio!“. Jei po jūsų frazės prasidėjo palengvėjimo šurmulys, aplodismentai ar svečiai tiesiog grįžo prie gėrimų ir valgymų, atsikvėpkite ir jūs: viskas, kas paprasta, – genialu.

Tačiau gali būti, kad kai kas norės iš jūsų daugiau. Proginės, jubiliejinės, giriamosios, užstalės kalbos, tostas- yra bene seniausios šio tipo kalbos. Jubiliejinės: kai minimas kolektyvo jubiliejus (mokyklos, muziejaus, gamyklos, redakcijos ir kt.) ir kai minimas vieno-dviejų žmonių jubiliejus. Sakant tokio pobūdžio kalbas reikėtų vengti ilgo kalbėjimo, visų nuopelnų išskaičiavimo, nepriimtina sakyti kritinių pastabų.
Galimi keli sveikinimų, padėkų planai:
1. Sveikinimo žodžiai
Linkėjimai;
Pasižadėjimas;
2. Linkėjimai

Viltys (pageidavimai);
Pasižadėjimai (padėti bendradarbiauti, neužmiršti, mylėti ir gerbti);
3. Atsiminimai (pirmą kartą sutikus, perskaičius, išgirdus)
Nuveikti darbai;
Linkėjimai
4. Išlydimas asmuo (kuo brangus);
Nuopelnai (kaip bendradarbio, viršininko, visuomeniniai, asmeniniai);
Linkėjimai (nepamiršti);
5.Padėkos žodžiai
Darbo sąlygos, bendradarbiai, draugai;
Pasižadėjimas bendrauti;
Linkėjimai.
Tokioms kalboms reikia pasiruošti.Pirmiausia, atsižvelgdami į aplinkybes, pagalvokime apie prakalbos stilių. Jeigu renginys iškilmingas, tiks rimtas, gal net kiek pakylėtas prakalbos stilius. Tačiau jeigu tai bus artimo draugo sukakčiai skirta prakalba arba koks užstalės tostas, visų nuotaiką praskaidrins linksmas, žaismingas ar kitaip emocingas stilius. Stenkimės sugalvoti ką nors savito, nenusibodusio. Ypač svarbu graži prakalbos pradžia ir pabaiga. Pradžia – todėl, kad iš karto patrauktų visų dėmesį, pabaiga – kad viską vainikuotų, paliktų gerą galutinį įspūdį.
Prakalbos nederėtų skaityti iš lapelių, bet prieš tai šį tą pasirašyti ir įsiminti galima.
Esate pakviesti į šventę?- pasirūpinkite ne tik dovanomis, bet patartina pasirašyti tekstą šventinei prakalbai. Na o jei Jums patikėtos svarbesnės pareigos šventėje, pvz.esate pakviesti piršliauti, visada esame pasirengę padėti. Atsižvelgdami į šventės aplinkybes,Jūsų pageidavimus, parašysime režisūrinį scenarijų nuo iškilmių pradžios iki svečių išlydėjimo.
Jei šventėje yra daug svečių, rekomenduojame TOASTMASTERS ar renginių vedėjų paslaugas.
El.p.: sventesakordai@hotmail.com
Visada Jūsų- Kristina
Klaipėdos universitete įgyta renginių režisūros profesinė kvalifikacija