2011 m. vasario 26 d., šeštadienis

Ar galima dovanoti žvakes? Ugnies simbolika. Etiketas

Ugnis– tai svarbus lietuvių kultūros simbolis. Ne veltui senovėje mes buvome vadinami ugnies garbintojais, o pačiame Vilniaus centre – Šventaragio slėnyje nuolatos degė Amžinoji Ugnis. Kiekvienuose namuose buvo ugniakuras, kurio ugnį namiškiai ypač gerbė, o motina rūpestingai prižiūrėjo ir saugojo. Ugnis skleidė ne tik šviesą ir šilumą, ji įkūnijo nenutrūkstamą šeimos ir giminės ryšį bei gyvybę.Per vestuves prasminga tradicija – uždegti žvakę. Abiejų jaunųjų tėvai uždega po žvakę, o jaunieji nuo jų prisidega savąją žvakę. Šitaip pora parodo savo individualumą bei primena apie naujos šeimos sukūrimą.Ugnis liaudies sąmonėje yra blogį naikinanti priemonė. Ugnis kaip ir pastatas kuriame ji degė ir gyveno šeima, buvo laikomi ypatingais ir sakrališkais. Lenkų etnologo ugnis taipogi buvo nuotakos globėja, jaunoji su šventa ugnimi buvo ne tik išleidžiama į savo vyro namus, bet ir sutinkama kaip marti. Vardynos – krikštynos. Ugnis pamaitinama druska. Vardatėvis su kūdikiu ant rankų eina tris kartus aplink ugnį. Stengiamasi, kad visą kalėdinį metą manuose būtų kuo daugiau šviesos. Uždegami žibintai, žvakės. Kūčių vakare uždegama graudulinė žvakė. Per šventvakarius negalima gesinti jokios ugnies. Lietuviai nuo senų senovės ugnies užkūrimo momentą laikė labai svarbiu, ypatingu. Ir dar yra daugybė papročių ir apeigų, susijusių su ugnies simbolika. Jauki žvakių šviesa sukuria ypatingą atmosferą. Jas galit uždegti netik vakare, bet ir per pusryčius, ypač žvarbesniu metų laiku, ir, žinoma, per Kalėdas. Kiek žvakių uždegti – skonio reikalas.


Svarbiausia, kad jos tiktų prie kitų stalo puošybos detalių ir nekliudytų svečiams bendrauti.Jų spalvą derinkite su staltiesėmis, servetėlėmis. Niekada neprašausite, pasirinkę baltos spalvos žvakes. Žvakidę deriname prie kitų stalo reikmenų. Jei ant stalo yra stiklinių indų – žvakidė gali būti taip pat stiklinė, jei krištolinių – tokią pačią galime pasirinkti ir žvakidę. Metalinę žvakidę deriname su kitais metaliniais stalo aksesuarais: įrankiais, servetėlių žiedais ar servetėlių stoveliais. Jei labiausiai patinka geltono metalo žvakidės, tokia spalva turėtų būti dekoruoti ir stalo įrankiai. Jei įrankiai yra balto metalo, žvakidės, stoveliai ar servetėlių žiedai turėtų būti irgi balti. Medinės žvakidės derėtų prie medinių servetėlių žiedų ar baldų iš medžio masyvo. Klasikiniai spalvų deriniai visuomet madingi: balto metalo žvakidėje geriausiai atrodo mėlynos spalvos žvakės, geltono metalo žvakidėje – raudonos. Tačiau žaisti spalvomis, žinoma, atsižvelgiant į interjero koloritą, galima be galo. Žvakės uždegamos prieš pat svečiams atvykstant.
Pagal etiketą, žvakės turi degti iki vakaro pabaigos, keisti nemandagu.
Todėl mes siūlome puikiai kvepiančias, rankų darbo žvakes iš ekologiško sojų pupelių vaško ir labai ilgai degančias.

Manoma, kad baltos žvakės kaupia Mėnulio energiją, o juodos — padeda atitraukti neigiamą energiją, šalina diskomforto jausmą.Įvairiuose šaltiniuose nurodoma, kad baltas žvakes geriausia uždegti pirmadienį. Raudonos žvakės palankiai veikia sveikatą, žadina meilės aistrą, stiprina žmogaus energetinį lauką, suteikia valdžios, geriausia jas uždegti antradienį. Oranžinės žvakės skatina kūrybinius procesus, skaidrina mintis, padeda siekti harmonijos ir dvasinės pusiausvyros — geriausia uždegti trečiadienį. Violetinės žvakės žada sėkmę, stiprina intuiciją, didina nepriklausomybę — rekomenduojama deginti trečiadieniais. Žydros žvakės padeda pasiekti santarvę ir ramybę šeimose. Deginti jas reikėtų ketvirtadieniais ir šeštadieniais. Juodas žvakes rekomenduojama deginti šeštadienį. Rožinės žvakės simbolizuoja romantiškus jausmus, moteriškumą, draugystę, meilę, švelnumą. Jos gali būti deginamos bet kurią savaitės dieną.
Mūsų žvakės papuoš Jūsų namus, šventinį stalą, tai puiki dovana šventės svečiams, bičiuliams, pranešimas apie vaikelio gimimą ir krikštynoms, originali dovana verslo partneriams.
Čia pateikiame keletą iš daugiau nei 120 siūlomų kvapų pavadinimų:
Apelsino žiedai Avietynas
Bambukas Braškės
Cinamono lazdelė Citrina ir verbena
Cukrinė avelė Daina
Dobilėlis penkialapis Dvaro sodas
Fėja Frezija
Gardenija Gėlės lietuje
Gėlių turgus Gervuogynas
Gimė berniukas! Gimė mergytė!
Gimtadienio tortas Granatas
Greipfrutas Hiacintas
Įkvėpimas Joninių jazminas
Kaimo darželis Kavos pertraukėlė
Kraičio skrynia Laibenis
Laukinė levanda Levandų krūmelis
Magnolija Malda
Mano palėpė Maža hortenzija
Medaus tortas Mėlynės
Obuolys ir ąžuolas Pakalnutės
Pasimatymas Pasivaikščiojimas
Popietės arbata Pusė kriaušės
Raudonasis gvazdikas Rožių darželis
Saulėtekis Vaisių kraitė
Vidudienis Vynuogynas
Žalioji arbata Žydinti sakura
Sezoninių kvapų žvakės: žiemos, pavasario, vasaros, rudens arba kvapų, tinkančių įvairioms progoms – šv. Valentino dienai, vestuvių puotai, šv.Velykoms, Motinos dienos ir kitoms šventėms. Mes palengvinsime kvapo paieškas-siūlome užsisakyti arbatines žvakutes arba kviečiame į prezentaciją.
El.p.: sventesakordai@hotmail.com