2011 m. vasario 23 d., trečiadienis

Nuo ko pradėti? Laiko planavimas ir būtini darbai

Nuotrauka: fotografo G. Lukoševičiaus

Pirma, galinti užgriūti Jus problema-užduočių įvykdymui reikalingo laiko neįvertinimas. Priminsiu italo ekonomisto Vilfredo Pareto principą. Nuoseklus Pareto principo taikymas taupo mūdų brangų laiką: 80 procentų išeikvoto laiko (daug antraeilių problemų) - 20 proc. galutinio rezultato,o 20 proc. išeikvoto laiko (keletas gyvenimiškai svarbių problemų) - 80 proc. galutinio rezultato.
Visus darbus, kuriuos privalote padaryti, galima suskirstyti į keturias kategorijas.
1. Skubūs ir svarbūs darbai. Akivaizdu, kad jų reikia imtis pirmiausiai.
2. Skubūs, tačiau nesvarbūs darbai. Problema ta, kad dėl savo skubumo šiuos darbus stengiamės dirbti taip, tarsi jie būtų labai svarbūs. Jeigu kas nors ne taip jau ir svarbu, tai reikia daryti labai greitai arba galbūt deleguoti kam nors.
3. Neskubūs, bet svarbūs reikalai. Dėl to, kad tai nelabai skubu, šie reikalai dažnai atidėliojami į šalį. Pavojus tas, kad netikėtai tas darbas tampa labai skubus. Kadangi tai svarbus reikalas, jį reikia atlikti kruopščiai ir neskubant, tačiau laiko jau trūksta. Tai ideali užduotis deleguoti.
4. Neskubūs ir nesvarbūs darbai. Labai dažnai šios kategorijos darbai užima jūsų stalą, užverstą popieriais.Daugelis iš tų, kurie skundžiasi laiko trūkumu, yra užsiėmę būtent šiais reikalais. Jeigu jums iš tikrųjų reikia juos padaryti, skirkite jiems kuo mažiau laiko.
Sudarykite sąrašą visų būtiniausių darbų, svarbiausių užduočių ir imkitės veiksmų. Organizuokite savo laiką. O gal galite kam nors patikėti dalį reikalų? O galbūt manote, kad viską turite padaryti patys, nepasitikėdami kitais ir nemanydami, kad jie gali atlikti užduotį taip pat gerai, kaip ir jūs?
Kad pasiruošimas nevirstų darbų rutina, poros vestuves turėtų pradėti planuoti kuo anksčiau.
Užsiprenumeruokite kontrolinį privalomų užduočių sąrašą.
El.p.: sventesakordai@hotmail.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą